Jak szybko mrozi komora mroźna

Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są głównie w przemyśle gastronomicznym. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców przez cały rok. Zebrane wczesnym latem truskawki trafiają do przetwórni i tam są oczyszczane.

Oddziela się zdecydowanie najlepsze owoce od tych, których nie można zamrozić i umieszcza w komorze szokowego mrożenia. Po 90 minutach, bo tyle zwykle mija zanim uzyskają temperaturę mniej więcej -18 stopni, są pakowane i umieszczane w magazynie. Cały czas utrzymywana jest ujemna temperatura -18 stopni lub do niej zbliżona. W takich warunkach trafiają również do sklepów i ze sklepowych zamrażarek można je zabrać do koszyka a potem zakupić. W ten sam sposób mrożone są również lody. Przygotowuje się je w formie płynnej, potem rozlewane są do kubków i dekorowane. Na prawdę bardzo często powstaje na nich jakiś wzór. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, czyli mniej więcej 6 godzin, najprawdopodobniej wzór mógłby się rozlać i lody nie wyglądałyby tak ładnie w sklepowej zamrażarce. Dzięki szybkiemu mrożeniu ułożony kształt nie zdąży się zaprzepaścić przed zamrożeniem. Dzięki temu, że komory szokowego mrożenia są tak szybkie, o wiele szybciej idzie cały proces produkcji żywności. Co półtora godziny do komory może trafiać nowa porcja jedzenia. To umożliwia osiągnąć bardzo przyzwoite rezultaty. Takie komory, choćby zwykle o mniejszych gabarytach wykorzystywane są też w laboratoriach biochemicznych, czy medycznych, gdzie służą do zamrażania próbek wykorzystywanych do badań. Wtedy mogą osiągać znacznie niższe temperatury.

Polecana strona: komory szokowego mrożenia.