Szokowe chłodzenie

Żywność przechowywana w niskich temperaturach psuje się wolniej, niż ta, którą gromadzimy w normalnej pokojowej temperaturze. Powinieneś wiedzieć, że w temperaturach ujemnych co prawda nie dochodzi do usunięcia drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie żywności, ale ma miejsce ich całkowite uśpienie, przez co produkty te zwyczajnie nie mogą się zepsuć. Komory mroźnicze o dużej pojemności używa się w firmach globalnie.

Działają one w biznesie spożywczej i w takich komorach mrozi się różnorodne produkty, począwszy od mięsa, przez wędliny, po owoce, warzywa, mieszanki warzywne i wiele innych. Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury mrożenia. Im bardziej jest nietrwały, tym temperatura musi być niższa. Poszczególne produkty mogą być przechowywane w stanie zamrożenia przez czas od jednego miesiąca do maksymalnie 12 miesięcy w przypadku warzyw, owoców i czerwonego mięsa. Komory chłodnicze pozwalają natomiast przechowywać produkty spożywcze przez okres zwykle kilku dni. W chłodni temperatura jest niska, ale nie na tyle, aby całkowicie zahamowane zostały procesy życiowe bakterii i grzybów. Spowolnienie ich działania o kilka dni powoduje, że przechowywane w ten sposób produkty można spokojnie spożyć, a jeżeli już będziemy chcieli przechowywać te produkty przez dłuższy czas, konieczne będzie ich zamrożenie. Należy co więcej pamiętać, że oczywiście jedynie część towarów może być poddana procesowi mrożenia. Inne mogą być jedynie przechowywane przez kilka dni w komorze chłodniczej, a po tym czasie powinny być bezwzględnie wykorzystane do przyrządzania potraw.

Zobacz również: używane kontenery chłodnicze.