Domowe masło orzechowe

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od tego dnia wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i bajecznie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają pełno witamin, w głównej mierze witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.

Działają również na cholesterol z dobrym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo ważne są w diecie szczególnie dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, a także u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Jakiś czas temu niezwykle popularne stało się masło orzechowe. W szczególności pomiędzy dietetyków a także na fit blogach. Nie jest to jednakże nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, np z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Należy pamiętać aby zawsze sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a wręcz kanapek zdobyło serce wielu osób, a w szczególności ich podniebień. Co o ile nie można odnaleźć go na półce w sklepie albo jeżeli są tam jedynie te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy ażeby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo jeśli ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Sprawdź tutaj: masło orzechowe przepis.